Marleen de Man

2007 Belle
Marleen de Man is in 1949 geboren in Vlaardingen. Lange tijd woonde ze in Zoetermeer alwaar ze begin jaren ’90 middels een keramistencursus voor het eerst in aanraking kwam met klei. Dit was voor haar een geweldige ervaring en ze besloot zich hierin te gaan bekwamen.

In 1994 verhuisde ze met haar gezin naar Eindhoven en sloot ze zich direct aan bij de BKT [Beoefenaars van Keramische Technieken]. De eerste jaren werkte ze onder de inspirerende leiding van docente Lianne Rijkers. Daarna werd ze door de eveneens zeer getalenteerde keramiste Mitzi van de Akker begeleidt.

Marleen werkt graag met grove Chamotte klei en vindt het aantrekkelijk om in het werkstuk ook de structuur van de klei te laten zien. De oxides die zij gebruikt geven het werk een natuurlijke uitstraling. Voorheen werkte ze vaak met cobalt oxide, tegenwoordig gebruikt ze ook koper, mangaan, rutiel en verschillende ijzer oxides.

Naast de witte Chamotte werkt zij ook graag met zwart bakkende klei en met engobes en pigmenten. Zij houdt vooral van spontane vormen waarin de natuurlijke uitstraling van de klei nog te zien is.

Doordat zij met KUBES (Kunst en Cultuur voor Blinden en Slechtzienden) exposeert ontdekt zij nieuwe inspiratiebronnen. KUBES geeft vaak een opdracht mee voor de nieuwe expositie en zodoende vernieuwt haar creatieve denken. Zij exposeerde met KUBES in het van Abbe museum te Eindhoven waarvoor ze ‘Die Drommelse Dommel’ maakte, geïnspireerd op een kunstwerk van het van Abbe museum. Zij werkt ook veel met engobes en een verfbrander die de klei snel droogt, zodat de klei na bewerking begint te barsten en er een mooi effect ontstaat. Eén van die beelden met dit effect, maakte ze voor de expositie van Beelden aan Zee in Den Haag. Doordat haar zicht minimaal is, ontwikkelt ze zelf nieuwe technieken zodat ze toch kan maken wat ze in gedachten heeft. Zo maakte ze twee grote zebra’s die ze eerst met engobes bewerkte en daarna uitkraste, zodat er toch ‘zebra’ lijnen ontstonden die ze niet meer op de ‘gewone’ manier kon maken. Deze zebra’s waren onder andere op de expositie van Slot Zeist te zien.

Marleen is aangesloten bij KuBra. Stichting KuBra (Kunstenaars Uit Brabant), opgericht d.d. 17 februari 2011, is een overkoepelende organisatie ontstaan uit een samenwerking van kunstenaars https://www.stichtingkubra.nl/home/

Bij Marleen is in 2007 MD (macula degeneratie) geconstateerd waardoor ze steeds minder ging zien. Enkele jaren later, in 2009, is bij haar de ziekte van Stargardt gediagnostiseerd. Deze erfelijke ziekte veroorzaakt MD. Door de vele hulpmiddelen zoals onder andere een loepbril en beeldschermloep die tot haar beschikking staan, kan zij nog steeds haar grote passie volgen. .

Meer informatie: www.kijkopkeramiek.nl
e-mail: marleen@kijkopkeramiek.nl
telefoon: 040 – 2812860

Interview met Marleen
Opening van Beelden Aan Zee te Scheveningen

 

Reacties zijn gesloten.