Wat is keramiek

Marleen_De_Man

Het begrip keramiek zou afkomstig zijn van het Griekse woord ‘Keram(ik)os’, dat staat voor leem, pottenbakkersklei ofwel ‘werk gemaakt van aarde’.

Voorbeelden van keramieken zijn aardewerk, steengoed en porselein. Keramiek ontstaat door verhitting (in bijvoorbeeld een oven). De klei en de verhitting bepalen of het product aardewerk, steengoed of porselein is.

Bij de traditionele keramieken valt bijvoorbeeld te denken aan gebruiksvoorwerpen zoals potten en serviezen in porselein, aardewerk of steengoed, aan bouwmaterialen (baksteen, straatstenen en tegels) en aan sanitair (wasbakken en toiletpotten). Een ander voorbeeld van traditioneel keramiekgebruik is de (beeldhouw)kunst. Hierin staan vooral de vorm en kleur van keramiek centraal. Veelal wordt keramiek hierbij van een glazuurlaag voorzien.

Reacties zijn gesloten.